LEGO duplo & LEGO learning institute

I tirsdags var jeg inviteret til et spændende arrangement, som blev afholdt af LEGO med fokus på duplo; klodserne for de mindre børn. Vi kender dem allesammen – de store klodser, som de små buttede hænder kan håndtere allerede fra 1,5 års alderen. duplo har faktisk været væk fra markedet i en periode, men er nu tilbage for fuld styrke i tre grene. Først er der klodser uden instruktion, hvor fantasien får frit løb og barnet selv kreerer. Dernæst duplo learning, hvor tal og bogstaver indgår i legen og sidst men ikke mindst de legesæt, hvor der er givet instruktioner til forskellige muligheder at bruge klodserne på.

Klodsernes brug, udvikling og den måde børn leger på bliver hele tiden overvåget, analyseret og kanaliseret ud i nye projekter og materialer af LEGO learning institute. Instituttet er selvstændigt og arbejder globalt – forstået på den måde, at man altså arbejder med børns leg worldwide. Man ser bl.a. også på kulturelle forskelle osv. Hvert år udarbejdes en omfattende rapport, som man kan læse uddrag af her. Den seneste har faktisk været fremlagt i EU med omdrejningspunkt i, at vi i Vesten er på vej ud på et skråplan, når vi tidligere og tidligere forventer at kunne træne børn til skolelivet. LEGO learning institute foreslår, at den kreative leg får mere plads og at der i barndommen igen bliver mere tid til at dvæle i legen. Jeg kunne skrive mangt og langt om dette, for jeg oplever det jo normalt hver eneste dag som skolelærer. Men kort sagt, kan jeg bare klappe i mine hænder og sige: “Akkurat, lad nu børn være børn” og det handler ikke bare om, at børn skal have lov til at sidde/løbe/gå og lege, men at der sker fantastiske udviklingsprocesser i den frie leg. Evnen til at sætte sammen, bygge og konstruere er én ting, men børn snakker også med sig selv i legen og lærer af den leg de er i. Deraf bliver de med tiden bedre samarbejdspartnere for andre. Braser taget fx sammen i den bygning de har lavet, så regulerer de ved at tale med sig selv og dette er enormt stimulerende for motorik, sansning, logik og tale. De øver sig også i at evaluere sig selv og ved hurtigt, hvad de er gode til og hvad de skal øve sig i. Fratager vi dem dette ved at ville stimulere til tidligere skolegang, som vi kender den med bord/stol/sid stille/ti stille osv. så kan vi altså risikere at alt dette dejlige selv-lærdom “fader ud”.

Det var mange af disse punkter, som foredragsholderen bl.a. berørte – spændende! Og godt at LEGO tager ansvar, synes jeg. Det er en markant virksomhed, som kan være med til at sætte dagsorden uden at det handler om kroner-ører.

Der kan siges meget mere om ovenstående og det kan bestemt også diskuteres. Udover de her facetter, berørtes også mere kommercielle tiltag som fx det at kunne tage legetøj med sig (i form af duplo rullevogn med dyr på – vildt sød), men mere spændende, at der er forsket offline-online-offline, hvis man kan sige det sådan. Kort fortalt at børn zapper mellem at lege online og offline. LEGO’s vision er, at man skal kunne lege online og “flytte” legen ud i virkeligheden. Man bygger altså noget via en app og pludselig flytter barnet sig og bygger videre på den samme ting – men nu bare fysisk. Meget interessant, synes jeg. Der er i øvrigt allerede et par LEGO apps til smart devices – dem vil jeg lige kigge lidt nærmere på og så måske sige lidt om generelt i et andet indlæg.

Se mere om duplo og tankerne bag lige her.

Dette indlæg blev udgivet i Barneliv, Diverse, Forældretanker, Legetøj, På besøg hos, Tests & Anmeldelser, Udstyr & tilbehør og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til LEGO duplo & LEGO learning institute

  1. Super spændende formiddag, synes jeg også! Har skrevet lidt om det her: http://candmor.blogspot.dk/2013/01/lego-duplo.html

    Jeg legede faktisk med den lille røde blæksprutte, da jeg var lille – og den gik i arv til min lillebror. Duplo holder jo næsten evigt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *